"Medeltida syn i AD:s dom"

Företaget Samfood i Västerås vann över de anställda i Arbetsdomstolen, AD, igår. Men facket tänker kämpa vidare, och tycker att Samfood utnyttjat situationen.
- Vi tycker att domen är oskälig. Det är en medeltida syn att de anställda ska få bära kostnaderna för företagets dåliga planering, säger Pauli Kristiansson, informationsombudsman på Livsmedelsarbetareförbundet. Tvisten gällde uteblivna permitteringslöner för dem som permitterades för drygt två år sedan och alltså tvingades stanna hemma från jobbet - detta efter EU-kommissionens beslut att stoppa transporterna av klövdjur inom Europa. Flera av de sammanlagt 32 anställda på Samfood i Västerås tvingades stanna hemma i nästan tre veckor, utan att företaget betalade ut någon permitteringslön. Enligt Arbetsdomstolens dom var det rätt av Samfood att inte betala ut någon lön under permitteringen Trots domen anser facket fortfarande att arbetsgivaren utnyttjade situationen som uppstod i och med restriktionerna: - Det fanns ett myndighetsbeslut i botten som innebar att man inte fick hämta djur med samma transportör från olika gårdar, utan att man mellan gårdsbesöken sanerade bilarna för att undvika eventuell smittsspridning. - Men så vitt jag vet så hämtade Samfood i Västerås inte djur på några gårdar och det fanns kött att tillgå, säger Pauli Kristiansson till P4 Västmanland. Domen i AD går inte att överklaga och de permitterade blir alltså utan löner. Livsmedelsarbetareförbundet tänker nu - eventuellt tillsammans med LO - ändå driva saken vidare, för att undvika att andra medlemmar förlorar sina inkomster på samma sätt. För några år sedan förlorade nämligen permitterde rätten till a-kassa, och nu vill man förbättra deras ställning, enligt Kristiansson. - Vi ska diskutera med LO om huruvida LO ska säga upp permitteringsavtalet eller inte. Vi får också diskutera med staten om att det inte får gå till på det här viset. De permitterade står i det här läget helt blottställda utan en spänn. - Risken är stor att det här blir en prejudikat och att arbetsgivare kommer att utnyttja domen också i andra sammanhang, säger Pauli Kristiansson, till P4 Västmanland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".