KOL kostar samhället miljarder

De rökvanor som västmanlänningarna har haft gör att allt fler kommer att insjukna i lungsjukdomen KOL, och därmed ökar kostnaden för sjukdomen. Idag beräknas samhällets kostnad för KOL till drygt nio miljarder kronor per år.

Kostnaden för KOL till 9,1 miljarder kronor om året, visar en studie av forskaren och samhällsekonomen Sven-Arne Jansson vid Umeå universitet:

- Direkta kostnader är kostnader för läkarbesök, sjukhusinläggningar och läkemedel. Indirekta kostnader är kostnader för produktionsbortfall till följd av förtidspensioneringar och sjukskrivningar, säger Sven-Arne Jansson till P4 Västmanland.

Redan idag har man inom sjukvården i Västmanland sett att sjukdomen tar en större del av läkemedelskostnaden.

Därför är det viktigt med en tidig diagnos, säger lungläkaren Lena Steinholtz vid Centrallasarettet i Västerås:

- De allra svårast sjuka ska ha de starkaste och mest effektiva läkemedlen, och de är också dyrast. Då är det viktigt att ge den gruppen dessa läkemedel.

- Medan de patienter som inte har så svår KOL naturligtvis inte behöver ha lika effektiva läkemedel, för man klarar sig med betydligt enklare. Det är det som vi måste se till, att vi följer de rekommendationer som finns och som Läkemedelsverket har, säger Lena Steinholtz.

Hon tillägger att om man skulle få bort rökningen från samhället så skulle man göra oerhörda besparningar.

När det gäller kostnaden 9, 1 miljarder kronor som hälsoekonomen Sven-Arne Jansson säger att KOL kostar samhället så har han kommit fram till det genom att under ett års tid djupintervjua 200 personer bosatta i Norrbotten.

Alla intervjuade hade diagnosen KOL, och genom att räkna ut kostnaden per person och år när det gäller antal läkarbesök, inläggningar på sjukhus, läkemedel och förtidspensinering, så blev kostnaden per person och år 13 400 kronor.

I en ny studie som snart ska påbörjas ska Sven-Arne Jansson undersöka om och hur mycket kostnaden för KOL är idag. I en annan studie så ska han även undersöka hur många som avlidit på grund av KOL, och vilket vårdbehov patienterna haft vid livets slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista