Ilska hos permitterade utan lön

De som permitterades utan lön från Samfood i Västerås är besvikna över att företaget fick rätt i Arbetsdomstolen. Dessutom har många hamnat i ekonomisk knipa.
- Jag är förbannad både på Samfood och på facket. Samfood är jag arg på för att de inte hade rätt att permittera oss utan lön. Alla behöver ju en inkomst för att klara livet, säger Linda Gunnarsson, en av dem som permitterades utan lön. - Facket är jag förbannad på för att de lovade att det här skulle gå bra. Jag litade på deras stöd in i det sista! Domen i AD blir en dyr affär för Livsmedelsarbetareförbundet. Facket centralt måste betala närmare 150 000 kronor till arbetsgivaren i ersättning för rättegångskostnaderna i Arbetsdomstolen. Och facket kan förlora ännu mer. På grund av den tre veckor långa permitteringen utan lön hamnade många medlemmar i ekonomisk knipa. För att de skulle klara sig lånade facket ut sammanlagt 90 000 kronor, i tron att arbetsgivaren i slutänden skulle dömas till skadestånd. Men så blev det inte, och nu är det osäkert om facket överhuvudtaget kan få tillbaka sina pengar. Linda Gunnarsson var tvungen att låna 6 000 kronor av facket som hon nu troligen måste betala tillbaka, men hur, det vet hon inte: - Jag får vänta på fackets beslut om jag ska betala tillbaka eller inte. Jag hoppas att jag får ett jobb så jag kan börja betala tillbaka. Domen i AD går inte att överklaga, men Livsmedelsarbetareförbundet tänker driva saken vidare för att undvika att andra medlemmar drabbas. För några år sedan förlorade nämligen de permitterade rätten till a-kassa, och nu vill man förbättra deras ställning. - Det är ett måste, för permitterade kommer alltid att finnas. Jag blev drabbad och det kan blir fler som blir drabbade. Jag hade tur som inte har så stor familj, säger Linda Gunnarsson, före detta anställd på Samfood i Västerås.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".