fagersta

Brist på fasta läkare

Nu görs ett nytt försök att rekrytera läkare till familjeläkarmottagningen i Fagersta. Mottagningen har länge haft problem med att få fast anställda läkare och har under lång tid varit beroende av stafettläkare, som är betydligt dyrare.

För ett par veckor sedan tog landstinget tillbaka driften av vården i Bergslagen och de två nya primärvårdscheferna prioriterar nu läkarfrågan. Idag finns två fast anställda familjeläkare i Fagersta, men en av dem är sjukskriven och den andra har hand om barnavårdcentral och äldreboenden, i övrigt jobbar tre stafettläkare.

Nu vill tillförordnade chefen, Lena Alexandersson, rekrytera ytterligare två fast anställda läkare. Men det är inte lätt:

- Utmaningen ligger i att hitta läkare som tycker det skulle vara roligt att komma hit och bygga en verksamhet, säger hon.

Lena Alexandersson kan inte ge nåt svar på vad det är som gör att det är svårt att hitta läkare just till Fagersta, men säger samtidigt att det är ett problem som finns i hela landet.

De läkare som ska rekryteras skulle helst behövas redan i morgon, i alla fall så snart som möjligt, säger Lena Alexandersson.

Familjeläkarmottagningen i Fagersta har tidigare fått kritik av arbetsmiljöverket för att arbetsbelastningen för de två fasta läkarna som finns redan idag varit orimligt hög. En av de berörda läkarna är alltså fortfarande sjukskriven och den andra har fått delvis nya arbetsuppgifter.

När nu mottagningen söker efter ytterligare två fast anställda läkare pågår samtidigt ett arbete med att utöka de så kallade sjuksköterskebaserade mottagningarna, som kommer att avlasta läkarna. Det säger tillförordnade primärvårdschefen, Ulla Karlsson:

- En del patienter dyker ju upp som så kallade drop-in patienter och där gör man en bedömning om det är en sjuksköterska som kan ge råd och hjälp eller om patienten behöver en tid hos en läkare.

Ulla Karlsson kan idag inte säga hur omfattande verksamheten med sjuksköterskebaserade mottagningar blir, men hon säger att det hela ska dra igång under våren.