Anhöriga som tolkar hot mot rättssäkerheten

Invandrare i Sverige har rätt till tolk i kontakten med kommuner och andra myndigheter, men det är inte säkert att de får den tolkservice de behöver.
Många gånger används barn och anhöriga som tolkar, och det är enligt chefen på Västmanlands Tolkservice, Raija Metso-Korpela, ett hot mot rättssäkerheten. Av 200 tolkar i Västmanland är bara 15 auktoriserade. Men det är inte det som är problemet, menar Metso-Korpela, eftersom de alla är utbildade och kvalificerade. Att använda okvalificerade tolkar, som barn och anhöriga, kan däremot få riktigt allvarliga konsekvenser, menar hon. - Det är ju väldigt viktigt att utgå ifrån att båda parter behöver tolk, också den svenska personalen. Hur ska man annars kunna ta ansvar för ett viktigt arbete, om man inte kan kommunicera med sin patient eller besökare, säger hon till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".