Lång väntan på rättegång efter Önsta-bråken

I augusti 1999 bröt två stora slagsmål ut på Önsta Gryta i Västerås. Ett stort antal personer drabbade samman och slogs med slagträn, käppar och andra tillhyggen i kaotiska slagsmål. Först i slutet av april i år - tre år och nio månader efter slagsmålen - blir det rättegång.
För de inblandade har det inneburit en lång väntan och osäkerhet. - Som invandrare, när man inte kan språket, känner man sig som blind. Jag känner inte polisen. Jag vet inte hur en rättegång går till. Jag vet inte vart jag ska vända mig, säger Pervin Alton, en av de inblandade, till P4 Västmanland. Det var sommaren 1999 som det blev bråk mellan olika kurdiska familjer på Önsta Gryta. Vid två tillfällen drabbade ett stort antal människor samman i jätte-slagsmål. Pervin var inblandad i det ena, det stora, då uppskattningsvis ett 60-tal människor slogs med basebollträn, käppar och andra tillhyggen mitt på Önsta torg. Orsakerna har aldrig blivit riktigt klarlagda - i förundersökningen beskrivs bakgrunden kort och gott som "motsättningar mellan familjer". Det finns olika versioner av hur slagsmålen gått till, vem som provocerade vem och vem som startade bråken. Ett stort antal polisanmälningar gjordes - många av dem har aldrig lett till åtal. Sju män har åtalats, misstänkta för grov misshandel. Två av dem misstänks ha slagit Pervin på armarna med ett basebollträ. Pervins man, som liksom hon fick föras till sjukhus efter slagsmålet, finns inte längre i livet. Hans död har inget direkt samband med händelserna på Önsta, men Pervin säger att han påverkades mycket av slagsmålet. Han mådde psykiskt dåligt av det som hänt och att det gick så lång tid utan att, som de upplevde det, någonting hände efteråt. Den 28 april, när rättegången startar, har det gått nästan tre år och nio månader sedan slagsmålet. Pervin kan inte förstå att en rättsprocess i det demokratiska Sverige, där alla har rätt att uttrycka sig och säga vad de vill, ska ta så här lång tid. Nu tycker hon att det är skönt att rättegången äntligen ska bli av. Hon hoppas stt de åtalade ska få sitt straff och att hon ska kunna lägga det här bakom sig. - Jag vill att de ska få sitt straff. De förtjänar det, helt enkelt, säger Pervin Alton till P4 Västmanland. ************* (Pervin Alton heter egentligen något annat)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".