Brist på pengar till myggbekämpning

Myggprojektet i Nedre Dalälvsområdet saknar pengar. Totalt behövs 7,5 miljoner kronor för att projektet ska kunna verka fullt ut i sommar. Men idag fattas flera miljoner.
Trots att staten med stor säkerhet kommer att lägga in drygt två miljoner kronor i myggprojektet, och Heby och Sandvikens kommuner gått in med en miljon var, så fattas det fortfarande flera miljoner. Landstinget i Västmanland har sagt nej till att bidra med pengar i år och risken är stor att andra myndigheter gör detsamma. Fjolårets bekämpning blev dessutom dyrare än beräknat vilket minskade det beräknade överskottet. Allt detta sammantaget gör att man i dagsläget bara kan räkna med att behålla basorganisationen, det vill säga kansliet och forskarna vid Uppsala universitet och att det därutöver finns möjligheter att gå in med BTI på ett 700 hektar stort område en enda gång. Enligt planerna skulle området besprutas i två omgångar på 1300 hektar fördelat på markerna kring Österfärnebo, Gysinge och Tärnsjö. Klarar man inte av mer än 700 hektar en gång så kommer frågan hur man skall fördela det. Frågan är också i vilken omfattning årets vårflod kommer att medföra översvämningar med mygg som följd. Samt om det kommer att bli en extra mygginvasion under sommaren även i år. Det stora problemet är alltså pengarna. Det är idag oklart varifrån man ska få runt två miljoner extra - klart står dock att såväl bekämpningsmedlet BTI som helikoptern måste beställas inom några veckor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".