Lagmannen: "Önstamålet borde avgjorts tidigare"

I april blir det rättegång om de stora slagsmålen på Önsta-Gryta i Västerås - mer än tre och ett halvt år efteråt. ''Allvarligt'', säger chefen för Västmanlands tingsrätt.
- Jag tycker att det är allvarligt. Det här målet borde ha avgjorts redan det år det kom in, och det har inte gjorts, säger lagman Per Kjellsson till P4 Västmanland. Det var i augusti 1999 som ett stort antal personer drabbade samman och slogs med slagträn, käppar och andra tillhyggen i kaotiska slagsmål på Önsta-Gryta i Västerås. Men rättegången blir inte av förrän i slutet av april i år. Av olika orsaker blev målet liggande hos tingsrätten i över två år innan det det blev något datum bestämt för rättegång. Dels är detta ett stort mål, som det tar tid att förbereda och kalla alla inblandade till. Dels handlar det om ett lokalproblem. Eftersom så många - totalt 43 personer - ska delta i rättegången, ville man först ha den i en större sal, och försökte med både säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt och landstingets sessionsal i Västerås. Men från Landstinget fick man nej, och i Stockholm blev det för krångligt eftersom de inblandade kommer från många olika delar av Sverige. Så när rättegången nu ska bli av är man tillbaka på ruta ett - tingssal tre i Västmanlands tingsrätt i Västerås. Förutom lokalproblemen drabbades tingsrätten av hög arbetsbelastning under 2002. Många stora mål kom in, och flera av dem var mordrättegångar. Enligt tingsrättens chef, lagman Per Kjellson, finns det inte mycket han kan göra: - Alla på tingsrätten är medvetna om att vi har ett krav på oss att avgöra ett mål så snabbt och effektivt som möjligt, och det försöker vi göra också. Men vissa mål hamnar i skuggan, och vissa kanske drabbas av olyckliga omständigheter, som det här målet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".