sala

Ansvariga på Salberga förstår JO:s kritik

Den kritik som JO, Justitieombudsmannen framfört efter sitt besök på Salbergaanstalten, är enligt ansvariga på anstalten befogad. Framförallt är det de långa handläggningstiderna kring internernas besöks- och telefontillstånd som JO uppmärksammat.

- Ja, på de punkter som JO har framfört synpunkter och kritik så tar vi ju givetvis åt oss av det. Det ska inte behöva ta orimligt lång tid att få sin sak prövad, så den kritiken är berättigad. Säger vice kriminalvårdschef Anna-Stina Fors-Sjödin till P4 Västmanland.

Hon håller med JO, som i sin rapport skriver att de problem som uppstått på Salberga troligtvis beror på att anstalten fylldes på med interner under väldigt kort tid, och att det då saknades resurser att klara av vissa nödvändiga rutiner.

- Varje ärende som skall hanteras måste få sin individuella prövning. Och individuella prövningar tar tid. Vi har varit lite för få som har försökt klara av det här, det kan man ju konstatera såhär i efterhand säger Anna-Stina Fors Sjödin.

- Arbetet pågår med att bygga upp fungerande rutiner på anstalten hela tiden. Dock har man nu fokuserat på att speciellt försöka lösa de problem som JO uppmärksammade under sitt besök.

- Konkret för att minska handläggningstiderna har vi tagit in extra personal, vi har vässat rutinerna och vi är nere i handläggningstider på en vecka nu när det gäller telefon- och besökstillstånd. Vilket är helt acceptabelt. Jag hoppas att de åtgärder vi har vidtagit redan har märkts för de intagna, säger Salbergas vice kriminalvårdschef Anna-Stina Fors Sjödin.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".