västerås

Fett på återbruket

Nu kan boende i Västerås lämna in överbliven matolja på återbruken. Sedan ska det bli biogas som ska driva stadens bussar.

Redan sedan tidigare har restauranger och storkök avskiljare som gör att överblivet matfett samlas upp i behållare och inte rinner ut i avloppet. Men nu vänder sig Vafab till privatpersoner.

På sex återbruk runt om i Västerås har Vafab ställt ut tunnor där man kan lämna max två liter matolja per gång.

- Fetter ställer till problem i avloppsledningsverken. Så vi har tillsammans med våra kollegor på Mälarenergi sagt att vi som avfallshanterare kanske kan hjälpa till att lösa det, säger Vafabs vd Eva Myrin.

Ännu så länge är insamlingen ett prov, men om de som lämnar saker på återbruken i Västerås sköter sig och inte häller kemikalier i tunnan för matolja, så tänker Vafab utöka insamlingen till alla sina 18 återbruk i länet.

Anledningen till att inga kemikalier får hamna i oljan är att den ska användas till något alldeles speciellt.

- Oljan blir biogas som kan driva stadens bussar och ett antal personbilar. Och det blir också gödsel som jordbrukarna kan använda på sina jordar, säger Vafabs vd Eva Myrin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".