västerås

Anställningskrav: du ska ha Aspergers

Ett konsultföretag som enbart rekryterar personer som har Aspergers syndrom är intresserat av att etablera en av sina enheter i Västerås.

- Vi är ett vanligt konsultföretag med en specialisering i att hitta personer med Aspergers som också har vissa förmågor som vi söker, och utifrån det jobba på kommersiell basis, säger Olle Öberg som är vd på konsultföretaget ”Left is Right”.

För personer med Aspergers syndrom tenderar det att annars vara svårt att komma in på arbetsmarknaden, då arbetsgivare har svårt att se förbi de baksidor som funktionshindret för med sig. Dock skall företaget Left is Right inte ses på som ett välgörenhetsföretag, menar Olle Öberg.

- Det kostar lika mycket att få jobb gjorda hos oss som hos vilken konsultbyrå som helst. Men de här personerna är duktigare på att göra de här sakerna än vad vi andra är.

- De jobbar alltså mer med vänster hjärnhalva än med höger och då kan man jobba mycket med system, stora textmassor siffror och jobba repetitivt, alltså om och om igen med samma kvalitet, förklarar Olle Öberg.

Till skillnad mot andra konsultföretag skickar man dock inte ut konsulterna till sina uppdragsgivare, istället plockas de jobb som skall utföras med till konsultföretagets lokaler. Allt för att ge de anställda en lugn och trygg arbetsmiljö.

Nu är man alltså i full gång med att planera etablering runt om i Sverige. Målet är 20 enheter på 20 platser i landet, med 20 anställda konsulter på varje. Bland flera andra orter är alltså Västerås aktuellt. Men enligt VD Olle Öberg kommer det att dröja innan företaget är på plats, det trots att man redan har kontakter i Västeråstrakten.

- Om jag får göra en sådan där gissning tror jag möjligtvis på slutet av 2009 eller början av 2010.

Ungefär 3 av 1 000 personer har Aspergers Syndrom, ett funktionshinder som ses på som en lindrig form av autism. Personer med Aspergers har ofta problem med sin sociala kompetens och svårt för att vara flexibla, men har samtidigt högre hjärnkapacitet än andra inom områden som till exempel logiskt tänkande, noggrannhet och uthållighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".