Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
västerås

Nedläggning på Skiljeboskolan

Låg- och mellanstadiet på Skiljeboskolan i Västerås läggs ner när vårterminen slutar, om proAros får sin vilja igenom. ProAros tar beslut i frågan under tisdagen.

- Antalet elever minskar ganska dramatiskt och det är klart att då måste vi ställa om efter det. Den andra förklaringen är att vi har många friskolor i Västerås och det påverkar den kommunala skolan, säger Pär Eriksson, direktör för proAros vid Västerås stad.

Minskat elevantal innebär mindre intäkter
Antalet elever på Skiljeboskolan från förskolan till årskurs sex är idag 59 och det är för få. Det minskade elvaantalet har gjort att intäkterna inte räcker till utan man räknar med att skolan i fortsättningen skulle behöva extra stöd på mellan 1,3 och 1,8 miljoner kronor. Därför försvinner det lägsta årskurserna och fritidsverksamheten vid vårterminens slut.

- Vi får lägga ner för mycket resurser på tomma lokaler och vi vill använda pengarna till pedagoger istället. Så enkelt är det, säger Pär Eriksson.

Nedläggning och nybygge på samma möte
Samtidigt som Skiljeboskolan drabbas av nedläggning satsar proAros satsar i andra delar av stan. I Barkarö utanför Västerås ska en ny skola etableras.

- Det kan tyckas lite märkligt att den ena punkten på dagordningen är att lägga ner en skola och sedan en annan att starta en skola, men det är precis så omvärlden ser ut just nu, säger Pär Eriksson.

Konkurrensen från friskolorna och ökade valmöjligheter har påverkat de kommunala skolorna i Västerås stort. Där man tidigare kunde planera skolverksamheten på lång sikt handlar det idag om snabb anpassning.

- Vi måste hela tiden ställa om utifrån hur efterfrågan och behoven ser ut. Trycket fortsätter på den kommunala skolan men det viktiga för oss är ju att stå upp i den här konkurrensen, för jag menar att det finns en oerhörd kapacitet och kvalité i den kommunala skolan som vi ska vara måna om, säger Pär Eriksson.

Slutligt beslut om nedläggning vid Skiljeboskolan, upp till årskurs sex, fattas av grundskolenämnden i början på april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".