SALA

Kritik mot onödiga avvisningar

Statens kostnader för av- och utvisningar ökar. Förra året betalade staten 100 miljoner kronor för avvisningar och i år väntas kostnaden fördubblas till 200 miljoner. Nu kommer kritik mot att en del avvisningar sker i onödan.

Det senaste årets flyktingström till Sverige kommer att följas av ett ökat antal avvisningar. I år väntas 19 000 så kallade avlägsnandebeslut, främst till Irak och Afghanistan, enligt Migrationsverket. Det är 8 000 fler än i fjol.

Men det finns onödiga avvisningar. Det anser Salabon Björn Ragnarsson vars fru Irina Kojanova nekades uppehållstillstånd av Migrationsverket och avvisades till Azerbajdzjan och miljonstaden Baku.

I november 2006 kämtades Irina och hennes 70-åriga mamma med tvång av polis och personal från Migrationsverket.

Irina och hennes mor hade då vistats i Sverige i fyra och ett halvt år och Björn och Irina som gift sig hade varit ett par i lite mer än två år.

Men Irina och mamman hade inte sökt uppehållstillstånd innan resan till Sverige och det var skäl för avvisning.

Men efter nio månader var Irina tillbaka i Sala och Sverige. Uppehållstillståndet hade hon sökt på konsulatet i Turkiet.

Än idag har Irina svårt att förstå avvisningen. Allt talade för att hon skulle få uppehållstillstånd och avvisningen kostade svenska staten flera tusen kronor.

Helt onödigt och slöseri med skattebetalarnas pengar enligt Irina och Björn Ragnarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".