västerås

Kameror ska göra tingsrätten trygg

I augusti flyttar Västmanlands tingsrätt in i nya lokaler på Sigurdsgatan i Västerås. Då kommer man för första gången få övervakningskameror i lokalen. Enligt tingsrätten vill man höja säkerheten för både personal och allmänhet, berättar Eva Sjölund, som är chefsadministratör vid tingsrätten.

- Det handlar om att undvika skadegörelse, både i och utanför lokalerna. I de här utrymmena är det allmänheten som rör sig, och de ska också känna sig säkra, säger Eva Sjöund. Det krävs tillstånd från länsstyrelsen för att få sätta upp övervakningskameror och i tingsrättens nya lokaler blir det nio stycken, enligt Eva Sjölund.

- De kommer att sitta i korridorer och väntrum där allmänheten vistas och det inte alltid finns personal. Men det är förbjudet att både fotografera och filma i rättsalarna.

- Det är inte självklart att domstolar får sätta upp övervakningskameror, det handlar om vår personliga integritet kontra säkerheten. Likadant är det på gator och torg, enligt Sjölund.

Det är Justitiekanslerna, JK, som granskar länsstyrelsernas beslut om att ge tillstånd till kameror, och ibland överklagar JK besluten till länsrätten och ända upp i regeringsrätten. JK kan till exempel motsätta sig antalet kameror eller att de överhuvudtaget behövs på just den platsen. Men tingsrätten i Västerås kommer att få sina kameror, det är redan bestämt.

Just nu pågår en översyn av lagen om övervakningskameror på allmänna platser, och förmodligen går även Sverige mot en utveckling där det blir fler kameror ute i samhället.

Eva Sjögren är glad att man får ha kameror på tingsrätten i Västerås.

- När man bygger ett nytt hus och har allmänna utrymmen, som faktiskt är obevakade, så vill domstolsverket att man ska sätta upp kameror, det tror jag allmänheten har förståelse för, avslutar Eva Sjölund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".