Besparingar slår hårt mot Sala lasarett

Tungt och uppskakande, så uppfattar personalen vid Sala lasarett de kraftiga besparingarna, som prresenterades igår. Flera kliniker läggs ner och vårdplatser tas bort. Kvinnliga patienter brabbas hårt.
Igår presenterade Sjukhusförvaltningen i länet det första åtgärdspaketet för att få ordning på ekonomin. 100 miljoner kronor ska ju sparas in på sjukhusvården i år. Totalt innehåller sparpaketet 31 punkter med besparingar. I Sala innebär det att lasarettet blir av med kvinnokliniken och hudmottagningen. På medicinkliniken minskas antalet vårdplatser från 24 till 18. Dessutom stängs bibliotekets sjukhusfilial. Läkarsekreteraren AnnMari Wikman menar att många av besparingarna framför allt drabbar kvinnor. -Man kan fundera om det har någonting att göra med de som sitter och bestämmer. Det var den första tanken som slog mig, säger hon till P4 Västmanland. Hon berättar om reaktionerna bland personalen när beskedet kom. - Det var tungt får många, uppskakande på nåt vis, säger AnnMari Wikman. Sala lasarett har även tidigare drabbats hårt av bespaaringar. 1994 halverades lasarettets verksamhet och även 1998 gjordes nedskärningar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".