Infektionsklinik drabbas av föreslagna besparingar

Även Infektionskliniken på Centrallasarettet i Västerås drabbas av de föreslagna besparingarna inom landstinget på 100 miljoner kronor.
Det är ännu inte klart exakt hur besparingarna på Infektionskliniken ska gå till. Och personalen har svårt att se hur man överhuvudtaget ska kunna spara. Undersköterskan Anne-Christin Frantzen, var med redan under besparingarna på 90-talet, då två avdelningar las ned. Hon säger till P4 Västmanland att antalet patienter på infektionskliniken har ökat sen dess, och hon förstår inte hur man ska kunna spara mer. Undersköterskan Jennifer Fink säger att hon är orolig för framtiden, för sitt jobb. Hon ser inte heller var man skulle kunna spara. På infektionskliniken finns det ett 60-tal anställda. Hittills har man inte bestämt hur man ska spara, men en stor kostnad är personal. Andra möjliga besparingar är läkemedel och labb-kostnader. Här vårdas bland annat med till exempel mycket smittsama sjukdomar, magsjuka kanske, där det är viktigt att inte smittan inte ska spridas till andra avdelningar. Och om man inte längre kan ta emot lika många patienter, så leder det till ökade risker på andra håll inom vården, säger Anne Marie Bernövall, avdelningschef på infektionsavdelning ett i Västerås. - Det kan bli så att patienterna får ligga kvar på andra avdelningar, och då kan de alltså inte isoleras. Det vi gör här är ju att isolera dem för att förhindra smittspridning.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".