Farliga leksakspistoler stoppas

Marknadsdomstolen förbjuder företaget Top Toys, som driver butikskedjan Toys R us i Sverige, att sälja knallpulverpistoler som kan skada barns hörsel.
Konsumentombudsmannen (KO) stämde företaget förra året sedan man testat ljudet på knallpulverpistoler som såldes i leksaksbutikerna. När KO stämde Top Toys inför Marknadsdomstolen förra året uppgav företaget att man sluta sälja de knallpulverpistoler som hade för hög ljudnivå. Detta visade sig dock inte stämma, för vid en kontroll har Konsumentverket funnit att leksakskedjan Toys R us med Top Toys som leverantör fortsatt att ta in och sälja pistoler som ligger över EU:s gränsvärde, 125 decibel, mätt på 50 centimeters avstånd. Marknadsdomstolen har nu på KO:s begäran utfärdat ett interimistiskt förbud för Top Toys att sälja knallpulverpistolerna i avvaktan på ett slutligt avgörande. Bryter leksakskedjan mot förbudet riskerar man att få betala 400 000 kronor i vite. Företaget anser att vissa av pistolernas ljudnivå är godtagbar och hänvisar till att de ska användas med det knallpulver som anges på förpackningen. Men så fungerar det inte i praktiken, påpekar Konsumentverket. Man måste räkna med att företagets knallpulverpistoler också laddas med andra märken av knallpulver och att pistolerna då har en klart hörselskadande ljudnivå. Öronläkare har länge pekat på att en enda knall från en knallpulverpistol med en ljudnivå som ligger över gränsvärdet kan ge barn tinnitus och andra omedelbara och bestående hörselskador. De farliga pistolerna har beteckningarna: Gonher Winchester nr 93, Gonher Comando SF-2 nr 133, Magnum Gonher 2 nr 6065, Gonher Magnum nr 127, Gonher Bronco nr 121 och Gonher Elite nr 46. (TT)
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".