Elektronisk näsa mot klotter

En elektronisk näsa som luktar sig till klotter kan bli det nya vapnet i kampen mot klottrarna. Ursprungsidén kom från några elever på ABB-gymnasiet i Västerås, och idén har vidareutvecklats av de två nyblivna högskole-ingenjörerna Victoria Skalberg och Cindy Hjert vid Mälardalens högskola.
Som examensarbete har de utvecklat en prototyp på en klotter-övervakare, på uppdrag av Bombardier Transport. Sensorer fångar upp molekyler från färgen, och vidarebefordrar signaler till en dator. På skärmen kommer då upp att klotter har inträffat, med tidsangivelse. Till datorn kan också kopplas videokameror som filmar klottrarna i aktion. Många är intresserade av den nya möjligheten till klotterövervaknig. Framför allt SL, Stockholms länstrafik, som lägger ner cirka två miljoner kronor i veckan på klottersanering och förebyggande arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".