Invandrare med handikapp dubbelt utsatta

De Handikappades Riksförbund, DHR, i länet vill locka invandrare att bli medlemmar. Förbundet anser att funktionshindrade invandrare är dubbelt utsatta, och erbjuder nu sitt stöd.
Tina Sunderman, DHRi Västerås, menar att man som handikappad eller funktionshindrad måste kunna tala för sig för att förklara sin situation och få den hjälp man behöver, och att de kan vara svårt även som svensk. - Hur är det då om man kommer hit från ett annat land och inte kan språket till fullo. Det kan lätt bli missförstånd så att man inte får den hjälp man har rätt till, säger Tina Sunderman. Det är bara två år sedan som DHR började uppmärksamma de funktionshindrade invandrarnas situation. Då startade man ett nätverk som ska hjälpa lokalföreningarna i frågan. - Uppenbarligen är det väl så att vi inte hade tänkt på det så mycket tidigare, säger Tina Sunderman till P4 Västmanland. Senare i vår kommer nätverket till Västmanland för första gången för att infomera lokalföreningarna om sin verksamhet. Det västeråsavdelningen först och främst ska göra är sedan att försöka komma i kontakt med invandrare med funktionshinder. - Vi har nästan inga invandrare i vår förening, säger Tina Suderman, som också är styrelseledamot i förbundsstyrelsen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".