JO kritiserar kritik mot omdebatterat uttalande

Justieombudsmannen, JO, är kritisk mot hur en annan ombudsman, Homo, agerat i fallet med fotbollsledaren Lennart "Liston" Söderbergs uttalande om homosexuella för tre år sen.
Nu har frågan om Lennart "Liston" Söderbergs uttalande om homosexuella för tre år sen tagit en ny vändning. Då i juli 1999 sa Liston till Dagens Nyheter att homosexuella inte borde få spela i något av Västerås SK:s lag. Ombudsmannen mot diskriminering, Homo, var då kritisk mot att VSK anlitade det företag som Liston var anställd av. Dessutom tyckte Homo att sponsorerna Västerås Stad och ABB skulle ta avstånd mot företaget just på grund av Listons uttalande. Men nu är det Homos uttalande som granskats. Justitieombudsmannen, JO, har utrett om Homos beslut var underbyggt och kommit fram till att Homo bara byggt sina åsikter på Listons uttalande i DN i juli 1999, utan att att undersöka närmare. Det får Homo kritik för. JO har också tittat på om Homo genom att kritisera Liston Söderberg för sitt uttalande om homosexuella brutit mot yttrandefriheten, alltså att man få säga vad man vill i media, men där har JO inte sett att Homo gjort något fel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".