För få vaccineringar mot barnsjukdomar

Allt för få föräldrar väljer att vaccinera sina barn mot mässling, röda hund och påssjuka. I Västmanland vaccinerades förra året cirka 90 procent av alla två-tre-åringar, och det är mycket färre än tidigare år.
Men nu går det uppåt igen, säger Kerstin Werner, barnhälsoöverläkare i Västmanland. - Om det hade fortsatt att sjunka så hade det varit mycket allvarligt. Om stora barngrupper har mindre än 90 procents vaccinering är det en klar risk för att vi får epidemier, säger Kerstin Werner till P4 Västmanland. Anledningen till att allt fler föräldrar återigen väljer att vaccinera sina barn mot mässling, röda hund och påssjuka är bland annat, enligt Kerstin Werner, att det kommit forskningsrapporter som visar att det inte finns något samband mellan vaccinering och till exempel autism. Det har också rapporterats om fall i Västeuropa där barn blivit sjuka och till och med dött av mässling, vilket också bidragit till att vaccineringen ökar igen. Trots att antalet barn som vaccineras fortfarande är mycket lägre än för några år sedan, så har det ändå vänt. Det finns inte någon stor risk för någon större mässlingsepedemi, menar Kerstin Werner. - Siffrorna stiger igen och tidigare barnkullar är väldigt välvaccinerade. Mindre utbrott av barnsjukdomar kan dock förekomma, till exempel på grund av smitta utomlands. - Ett ovaccinerat barn kan resa utomlands med sina föräldrar på semester, och mässling är mycket vanligare bara i Tyskland, som inte är så långt bort. - Någon vecka senare blir man sjuk i mässling, och kan då förstås smitta ovaccinerade jämnåriga, säger Kerstin Werner till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".