Salas ekonomi analyserad

Sala kommun satsar mer på skolan än jämförbara kommuner. Om Sala skulle sänka nivån per elev till skulle kommunen kunna spara 24 miljoner på förskolan och skolan. Det menar Svenska kommunförbundet, som analyserat Salas ekonomi.
Svenska kommumnförbundets ekonomiska experter har gått igenom Sala kommuns budget och kom fram till samma resultat som när man analyserade Norbergs ekonomi för några år sedan. I Sala behövs en skärpning för att inte ekonomin skall spåra ur, menar kommunförbundet. Redan 2006 kan man ha ett underskott på 17 miljoner kronor om ingenting görs. Bland annat måste förvaltningarna ta de ekonomiska ramar de får av kommunfullmäktige på allvar. Man får inte låta verksamheten rusa iväg utan att bry sig om ekonomin. Kommunförbundet varnar också för låg soliditet, små reserver och brist på marginaler när det gäller ekonomin. Skulle man inte komma tillrätta med den kostnadsutveckling som förespås kommer Sala kommuns förmögenhet - dvs det egna kapitalet - att minska om några år. Skolan är en sektor förbundet pekar på. Sala har en förhållandevis dyr skola där varje elev kostar cirka 5000 kronor mer per år, än i motsvarande stora kommuner. Även inom förskolan är servicenivån betydligt högre än i andra kommuner, vilket också kostar pengar. Sammantaget skulle kommunen kunna minska på skolans budget med 15 miljoner och dagis med nio utan att skolan eller förskolan skulle bli sämre än i andra kommuner, skriver kommunförbundet. Att Sala dessutom har en hög kommunal finansieringsgrad innebär en utmaning. Att förvaltningarna har svårt att räkna fram de verkliga kostnaderna inför ett verksamhetsår är inte bra. Största skillnaden visar barnomrorgen där man räknat med att varje skattebetalande salabo skulle betala 3477 kronor på ett år. Men den verkliga kostnaden blev sedan över 500 kronor mer eller nästan 15 procent, och 15 procent på en mångmiljonbudget blir mycket pengar. Stramare tyglar, tydligare visioner och en bättre styrning mot de finansiella målen är en nödvändighet för att Sala kommun också på sikt skall ha en budget i balans, anser kommunförbundets experter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".