Lagtrots kan ge Västerås straffavgift

Västerås stad kan tvingas betala en straffavgift på hundratusentals kronor. Orsaken är att kommunen - trots en dom i länsrätten - inte gett en utvecklingsstörd kvinna en fullvärdig bostad. Länsstyrelsen har nu föreslagit en avgift på 740.000 kronor.
Kvinnan som det handlar om ansökte om bostad med särskild service för vuxna i januari förra året. Men Västerås stad avslog hennes ansökan - orsaken var resursbrist. Kvinnan överklagade då beslutet till länsrätten, som gav henne rätt, enligt LSS, och i sin dom ålade länsrätten kommunen att ordna en bättre bostad. Det var i augusti förra året, men fortfarande nästan sju månader senare har hon ännu inte fått någon ny bostad. Den gruppbostad kvinnan bor i idag fungerar dåligt, bland annat eftersom bemanningen inte är tillräcklig. Enligt länsstyrelsen kan kvinnan inte laga mat när hon vill, hon kan få hjälp att gå ut i tillräcklig omfattning, och länsstyrelsen bedömer att kvinnan inte ges möljighet till goda levnadsvillkor. Kvinnan har heller inte fått något besked om NÄR hon kan få en ny bostad. Enligt de handlingar som länsstyrelsen tagit del av så framgår att det står 20 personer i kö som kommer att gå före. Länsstyrelsen föreslår nu att Västerås stad ska betala en straff-avgift på 740.000 kronor. Avgiften är tänkt att förhindra att kommuner, landsting och socialtjänst bryter mot Lagen om Särskild stöd och service, LSS. Straffavgifter av det här slaget är en ny företeelse, som kom till efter en lagändring i juli 2002. Det är alltså Länsstyrelsen som ska föreslå straffavgift om en kommun, landsting eller socialtjänst inte följer LSS. Straffavgiften kan vara på mellan 10.000 och en miljon kronor. Länsstyrelsen föreslagna avgift på 740.000 är beräknad dels på den ekonomiska vinst som kommunen beräknas ha haft för att kvinnan inte haft rätt boende, dels på den tid hon har väntat, dels på att hon inte kan få reda på hur lång tid hon kommer att få vänta, det, säger Kirsti Kirpislidis, socialkonsulent på Länssstyrelsen, till P4 Västmanland. Det är nu länsrätten som fattar beslut om straffavgiften.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".