dingtuna

Protester mot gruppboende

Västerås stads planerade gruppboende i Skillsta utanför Dingtuna har väckt protester bland grannar. Det ska, om Byggnadsnämnden säger ja, bli ett gruppboende för personer med så kallad dubbeldiagnos, alltså personer som både har missbruksproblem och psykiatrisk diagnos.

- Jag har ju mina barn här i Dingtuna kyrkskola, så man tänker väl först och främst på sina barn. Det är inte bara just för personerna på hemmet, jag tänker på vad de kan dra hit för personer också. De har väl vänner som kanske inte vårdas på hemmet, säger Anette Stocker, som driver en blomster- och inredningsaffär en bit från planerade gruppboendet.

Västerås Stad har köpt gården Skillsta, som ligger i åkerlandskapet utanför Dingtuna. Anette Stockers butik ligger någon kilometer bort, men närmsta grannar blir en gård några hundra meter bort med flera hyresgäster, och det är därifrån de flesta protesterna till kommunen skickats in.

Otryggheten kommer att öka, skriver de som protesterar. De tycker också att platsen ligger för nära skolor och dagis i Dingtuna.

Redan för ett år sedan skulle kommunen ha startat ett sådant här gruppboende för personer med så kallad dubbeldiagnos. Då gällde det en plats utanför Skultuna, men det överklagades och processen om det pågår fortfarande. När det gäller boendet utanför Dingtuna har flera överklaganden kommit in till Byggnadsnämnden, som ännu inte fattat beslut, men Individ- och familjenämnden sa ja i slutet av förra året.

Ragnhild Källberg, ordförande i nämnden, tycker inte att oron för gruppboendet är befogad.

- Jag kan förstå att man känner oro för det som är okänt, det ska man ha respekt för. Men oro behöver man inte känna. Jag vet att man till exempel pratar om en ”svans”, men erfarenhetsmässigt vet vi från annat boende att den ”svansen” finns inte, säger Ragnhild Källberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista