Bättre säkerhet för brottsoffer för våld inom familjen

Nu satsar polisen i Västmanland extra på personsäkerhetsfrågor. Därför har flera poliser utbildats i att bedöma vilka skyddsåtgärder som behövs sättas in vid partner relaterat våld.

175 poliser i Västmanland har utbildats för att kunna använda Sara modellen. Med hjälp av den blir det lättare för polisen, som nu med hjälp av en checklista, kan bedöma vilka skyddsåtgärder som behövs sättas in när en person utsatts för partnerrelaterat våld.

- Om man tittar på upprepad utsatthet för brott så ser vi till exempel ett område vi måste satsa mycket på. Det är partnerrelaterade brott. En tredjedel av de som anmäler partnerrelaterat våld återkommer inom ett år med en ny anmälan, säger Maria Kanka som är vikarierande chef för den lokala personsäkerhetssamordningen i Västmanland.

Förutom att polisen har introducerat Sara modellen har man också framställt skriftliga riktlinjer för hur polisen ska arbeta med personsäkerhet, inte bara när det gäller partnerrelaterat våld utan också vid stalking och hedersrelaterad brottslighet.

Men trots att man nu har kommit ganska långt med arbetet kring personsäkerhetsfrågor i Västmanland finns det, enligt Maria Kanka, fortfarande en bit kvar.

- Nu återstår ju ett jättestort arbete med att implementera det här i organisationen. Så vi har en väldigt lång väg att gå, men det ser väldigt ljust ut, säger Maria Kanka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista