Köpings kommun spänner bågen när det gäller skolan

Enligt en ny skolplan som tagits fram, och som nyligen klubbades igenom i kommunfullmäktige, ska kunskapsnivån bland eleverna höjas med fem procentenheter till år 2010.

- Vi tar en väldigt hög målsättning med att lyfta hela skolans utbildning, alltså målsättning med betyg och så vidare med fem procentenheter i hela skolan i Köpings kommun, berättar Roger Eklund, kommunalråd i Köping med ansvar för skolfrågor.

Skolan ska främst jobba med fem områden: Kunskaper för livet, inflytande på riktigt, trygghet och arbetsro, samverkan för arbetslivet och skola med profil.

- En viktig bit är att vi känt att man inte har varit jätteduktig på att lämna över mellan de olika stadierna så vi försöker hitta en röd tråd från förskola till gymnasium, säger Roger Eklund.

Men hur ska man då ute på skolorna klara att nå den högre målsättningen?

- Dels så ska vi jobba vidare med läs- och skrivprojekten och matematikprojektet. Dessutom har vi har också en hel del pengar och satsar mycket. I år får vi två nya kuratorer och två nya specialpedagoger till vår förvaltning som kan jobba mycket med utvecklingen, säger Roger Eklund.

Vad som skiljer den nya skolplanen från den gamla, förutom målen, är också att den ska vara lättförståelig och den kommer för första gången att delas ut till alla. Inte bara till lärare och politiker utan också till elever och föräldrar.

- Tanken är att även våra barn och föräldrar ska veta vilka mål som gäller i skolan så att om de känner att något inte är uppfyllt så kan de ställa krav, säger Roger Eklund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista