Familjedaghemmen ska bort

Familjedaghemmen bör vara avvecklade inom fem år, och alla barn ska hänvisas till förskolan - detta enligt ett förslag från Skollagskommittén. ''Valmöjligheten för föräldrarna försvinner'', menar Anita Pettersson, Kommunals ordförande i Norberg.
- Konsekvensen av förslaget är att man blir hänvisad till förskolan från det barnen är ett år, säger Anita Pettersson till P4 Västmanland. Skollagskommitténs förslag innebär också att all personal inom förskolan vara förskollärare, medan barnskötarna ska bort. - Det kommer att innebära att vi barnskötare inte kommer att få några fasta tjänster. Vi kommer bara att få vikariat tills dess man har fått tag på förskollärare, säger Anita Pettersson som själv är barnskötare. Hon är kritisk till att familjedaghemmen på sikt ska bort. - Det är väldigt synd att förädrarna inte får välja den miljö som barnen ska vistas i när man själv arbetar eller studerar; det tas ju bort, säger Anita Pettersson till P4 Västmanland.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".