Virsbo

Säkerhetsbrister orsakade Virsboolycka

Det var säkerhetsbrister som ledde till att två av Banverkets anställda blev svårt brännskadade vid en arbetsplatsolycka i Virsbo i september förra året.

Det konstaterar Banverket själva i en utredning.

-Den direkta orsaken till att olyckan inträffade var att det uppstod ett missförstånd mellan två elsäkerhetsfunktionärer som fanns ute på plats.

-En av dom antog att elteknikerna var klara med arbetet och kopplade på spänningen för tidigt, berättar Jörgen Niklasson.

Det var vid 6-tiden på morgonen den 6 septermber som två av banverkets anställda höll på med underhållsarbete på en kontaktledning i Virsbo.

De stod i en skylift när strömmen slogs på.

Vittnen beskriver hur de hör en dov knall och ser ett starkt ljussken. En av de skadade männen svimmar av i skyliften och får ytliga brännskador av den kraftiga ljusbågen, medan den andre mannen kastas sex meter ner på marken när han får 16 000 volt genom kroppen. Han får andra gradens brännskador.

Enligt Jörgen Niklasson var en bidragande orsak till olyckan stress;

-Man har haft för kort tid på sig att genomföra arbetet och det har funnits brister i kommunikationen i arbetslaget.

Hur kan man då förhindra att det här händer igen?

-Det är lätt att säga att om man bara följer våra säkerhetsföreskrifter så ska det inte kunna hända.

Men så länge vi jobbar med människor så kommer människor att göra fel. Så vi tittar på om våra regler är optimala, om de är utformade på ett bra sätt. Hur tillämpar vi reglerna, finns kompetensen ute bland personalen? Vår produktionsenhet kommer ju att gå vidare med det här nu, säger Jörgen Niklasson till P4 Västmanland.

Även elsäkerhetsverket, polisen och arbetsmiljöverket arbetar med egna utredningar om olyckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista