västerås

"Lugnt och ingen anledning till oro"

Så beskriver behandlingsassistenten Gunnar Allerskog gruppboendet på Markörgatan i Västerås för personer med så kallad dubbeldiagnos, det vill säga både missbruksproblem och psykiatrisk diagnos.

Som vi berättat tidgare har grannar protesterat mot planerna på ett likadant boende ute i Skillsta utanför Dingtuna. Men Raili Lusua, granne med gruppboendet på Markörgatan, har inga problem, fast hon var orolig innan boendet startade.

- Jag har inga problem men var orolig innan de flyttade in att det skulle bli mycket spring, men jag har inte märkt något, säger Raili Lusua.

Västerås Stad vill bygga gruppboende för personer med så kallad dubbeldiagnos, dels på en plats utanför Skultuna och i Skillsta utanför Dingtuna. Men på båda platserna har grannar överklagat, och det är ännu så länge oklart om och i så fall när det blir av.

Boendet på Markörgatan var först tänkt att ligga på Talltorp, men där blev det kraftiga protester bland grannar och planerna ändrades. 2003 kom i alla fall boendet på Markörgatan igång. De boende får behandling, både för sitt missbruk och sina psykiska problem. Man har personal dygnet runt och enligt sjuksköterskan Ann-Charlotte Häggvik och behandlingsassistenten Gunnar Allerskog är det hårda kontroller av de boende så att de inte är påverkade och av besökare.

Det gör, menar de båda, att det är väldigt lugnt.

- Vi hade bott här i en eller två månader, då kom värden för bostaden här intill och undrade om vi inte skulle flytta in och då hade vi alltså varit igång i flera månader. Det är stadens lugnaste hus skulle jag vilja säga, säger Gunnar Allerskog.

Någon så kallad ”svans” av personer som besöker boendet har man inte heller haft problem med, enligt Ann-Charlotte Häggvik.

- Den ”svansen” har i stort sett varit helt obefintlig. Det är så upparbetat att det är drogfritt, man blir inte insläppt och det där har spridit sig i den här kretsen av människor så, vi har aldrig haft några problem med det faktiskt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista