Hallstaskolor hotas av nedläggning

Flera år av minskade barnkullar i Hallstahammars Kommun gör nu att skolorna i såväl Hallsta- som Kolbäck- och Strömsholmområdet hotas av nedläggning och omstrukturering. Färre skolbarn ger nämligen mindre pengar i kassan till att bedriva verksamhet.

Skol- och Fritidsförvaltningen har presenterat ett förslag på hur man på bästa sätt kan anpassa skolkostymen både efter plånboken och efter storleken på barnkullarna.

- Vi har tagit fram ett förslag på att man ska minska antalet lokaler, för vi har sett under ganska många år att lokalkostnaderna har tagit större delen av vår budget, inte undervisningskostnaderna. Säger Lena Millberg som är Skol- och Fritidschef i Hallstahammars Kommun.

- Det här handlar ju lite grand om ett vägval där det står mellan att få allt högre kostnader för lokaler eller att kunna behålla personal och därmed kvalitet i undervisningen. Vi är måna om att kunna behålla personaltätheten bland barnen. Fortsätter Lena Millberg.

Tanken med Skol och Fritidsförvaltningens förslag, är alltså att man istället för att dra ner på personaltäthet drar in på lokalkostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista