västerås

Gäddeholmsbygge kan vara igång till årsskiftet - grannar gillar inte planerna

Vid årsskiftet kan byggnationen av nya hus ute i Gäddeholm utanför Västerås vara igång. De privatpersoner som överklagat nybygget avslag av regeringen.

Jan Olof Jakobsson bor alldeles intill det planerade nya bostadsområdet, han hade helst inte velat ha någon nybyggnation.

- Det hade helst fått vara som det är, så är det naturligtvis. Det är ju en gammal kulturbygd så man ser ju helst att det hade fått vara orört, säger Jan Olof Jakobsson.

Fem år efter att kommunen köpt området Gäddeholm verkar det som byggnationen snart - någon gång vid årsskiftet - ska komma igång. Det ska enligt planerna i den här första etappen bli 120 småhus och 28 lägenheter i flerbostadshus på Herrgårdsängen.

Carina Klangeby som också bor granne med den planerade bebyggelsen är kluven till planerna.

- Lite annorlunda mot vad man valde från böran, fast samtidigt kanske det blir bussar, bättre förbindelser och vissa förbättringar på andra områden - vatten och avlopp och sådant, säger hon.

Ursprungsplanerna som den gamla majoriteten i Västerås, socialdemokraterna och vänstern, hade var att Gäddeholm på sikt skulle bli en ny förort med 15 000 invånare. Fem utbyggnadsetapper var planerade, med bostadshus, skolor och kommunikationer.

Den nya majoriteten efter valet 2006 - de borgerliga partierna och miljöpartiet - kritiserade planerna och vill inte gå lika fort fram. Men ytterligare en etapp med fler hus håller på att planläggas efter den här första och enligt Claes Kugelberg, moderat ordförande i byggnadsnämnden, har man inte satt någon gräns för hur mycket området ska kunna växa på sikt.

Jan Olof Jakobsson hoppas att det inte ska växa mer:

- När etapp fyra och fem så småningom blir utbyggda då hoppas jag man är härifrån. Då är det inte kul att vara kvar här, inte. Då kan man lika gärna bo på Råby eller Skälby eller var som helst, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".