hallstahammar / Kolbäck

Politiker oense om skolnedläggning

Tunaskolan och Vallmoskolan i Hallstahammar riskerar att läggas ner. Minskade barnkullar ger kommunen mindre pengar att bedriva skolverksamhet för.

- Det fanns ju andra förslag, på att till exempel avveckla Näslundskolan och Fredhemskolan. Att lägga ner Fredhemskolan är inte realistiskt, där har vi ju investerat 12 miljoner kronor för bara några år sedan, säger Tommy Persson, socialdemokratisk ordförande i Barn- och bildnings-nämnden.

- När det gäller Näslundskolan har vi gjort bedömningen att vi inte vill utarma det området ännu mer, det ligger ju lite på sidan om själva tätorten. Om vi avvecklar Tunaskolan, så ser vi att hela skolans verksamhet kan lyftas över till Nibbleskolan. Alla elever och alla lärare, allting går gemensamt över till Nibbleskolan och det är ett starkt argument, säger Tommy Persson.

När det gäller Kolbäck menar Barn- och bildningsnämnden att det egentligen bara finns ett alternativ. Genom att avveckla Vallmoskolan kan den högstadieskola, Tunboskolan, som nu finns i Kolbäck få vara kvar. 

I dagsläget råder inte politisk enighet över partigränserna. Medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet helt stödjer förslaget, är inte de borgerliga partierna och Miljöpartiet redo att ta ställning riktigt ännu.

- Vi tittar på om det kan finnas någon annan lösning. Vi är skeptiska och vill komma med ett eget förslag, säger Hans Strandlund, Moderat vice ordförande i Kommunstyrelsen

- Vi har diskuterat alla förslag fram och tillbaka. Det som alltid är svårt när man skall lägga ner skolor är ju att det är barnen och föräldrarna som berörs av det, säger Birgitta Johansson, Kritdemokratisk representant i arbetsutskottet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".