kungsör

För liten flyktinghjälp i Kungsör

Flyktingmottagningen i Kungsör behöver utvidga. Man behöver anställa ny personal och även hitta nya lokaler för att bättre kunna slussa in nyanlända flyktingar som kommer till Kungsör.

- Dels kräver vi en flyktingmottagare till, vi håller på att rekrytera en nu. Vi behöver också större lokaler, säger socialchefen Pamela Strömberg Ambros.

Det är ännu inte klart vilka lokaler som kan passa för flyktingmottagningen. Kommunens tjänstemän håller på att ta fram ett förslag.

I dag ligger Kungsörs flyktingkontor i Karlaskolan, där två handläggare jobbar. De sysslar mycket med paktiska frågor som att ordna bankkonto, skola till barnen, svensk-undervisning och samhällsinformation.

- Det är allt från sopsortering till riksdag, säger flyktingsamordnaren Adam Hammoud.

Förra året kom det 77 flyktingar till Kungsör. 2008 har Kungsör avtal med staten att ta emot 30 flyktingar, och även 30 personer nästa år. Mottagandet hittills har fungerat bra, tycker socialchefen Pamela Strömberg Ambros.

- Vi har haft ganska tur i Kungsör: Jag tror det är sex flyktingar i Kungsör som har fått så kallade instegsjobb, och det är fler på gång, säger hon.

En av dem som fått jobb är Ahmed Abdul Wahab som kom till Kungsör som flykting i fjol.

- Jag jobbar hos en sängtillverkare i Köping. Jag jobbar 90 procent och studerar 10 procent, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".