västerås

Fokus på Parkinsons sjukdom

I dag, den 11 april, är det Världsparkinsondagen. Här i Sverige görs det främst genom att Parkinsonförbundets 25 olika länsföreningar sprider information om sjukdomen på olika sätt. Parkinsonförbundet Västmanland arrangerar en stor informationsdag i Västerås, under förmiddagen i entréhallen på Centrallasarettet och på eftermiddagen på Herrgärdets Servicehus och vårdcentral.

Förutom att samla in pengar till Parkinsonforskning kommer föreläsare att berätta om Parkinsons sjukdom och om hur det är att leva med sjukdomen.

- Det är alltid viktigt att uppmärksamma en sjukdom som är kronisk och som påverkar en människas liv på ett väldigt omfattande sätt, tycker Daniella Lilja, Parkinsonsjuksköterska och föreläsare under Världsparkinsondagen i Västerås.

Parkinsons är en neurologisk sjukdom som beror på brist på signalsubstansen dopamin i hjärnans centrala delar. Den visar sig ofta i form av skakningar i armar och ben, muskelstelhet och ett väldigt långsamt rörelsemönster. Varför vissa personer får Parkinsons Sjukdom vet inte forskarna i dag.

De flesta som insjuknar är 55 år eller äldre. Varje år insjuknar uppskattningsvis 1 500 svenskar i Parkinsons sjukdom, i Västmanland lever 450 personer med sjukdomen.

- Medellivslängden ökar i Sverige och då hinner fler få Parkinsons sjukdom. Om det beror på det eller om det är en ökning på grund av någon annan faktor, det vet man inte, säger Daniella Lilja till P4 Västmanland.

Enligt Daniella Lilja törs personer som i dag drabbats av sjukdomen, till skillnad mot för några år sedan, i allt större utsträckning berätta om sitt sjukdomstillstånd. Det har bidragit till att attityden gentemot personer som lider av Parkinsons sjukdom har blivit bättre och bättre med åren, menar hon.

- Den äldre generationen har ju den här bilden av att man satt på ett sjukhem och skakade och man kunde inte äta, man kunde inte röra sig. För 20 år sedan fanns det inte lika mycket mediciner för Parkinsons sjukdom som det gör idag. Det finns en mycket bra behandling som gör att de flesta kan leva med sjukdomen utan att ha speciellt mycket symptom som syns eller känns, avslutar Daniella Lilja, Parkinsonsjuksköterska och föreläsare under Världsparkinsondagen i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".