Brandskyddsveckan uppmärksammas i länet

Den här veckan är det brandskyddsvecka i hela landet. Varje år ägnar räddningstjänsten tillsammans med brandskyddsföreningen en vecka åt att uppmärksamma problemet. I morgon, lördag görs det på olika sätt i Västmanland.

- Det mynnar ut i att vi har öppet hus på brandstationen i Västerås och att vi i Virsbo, Kolbäck och Skultuna visar upp bilar och informerar om brandrisker och så vidare, berättar Fredrik Eriksson, brandingenjör i Västerås.

- Ska man klara sig om det börjar brinna hemma hos en själv, måste man upptäcka branden och enda sättet är att ha en fungerande brandvarnare. Sedan måste man för egen maskin kunna ta sig ut, förklarar han.

Det har i undersökningar kommit fram att när det gäller personer som dött i bränder, är drygt 48% äldre än 65 år. Det har också visat sig att endast hälften av de hem som det brunnit i har haft fungerande brandvarnare.

Men folk vet väl om att det kan börja brinna?

- Nja, folk vet om att det kan brinna hos andra. De är inte riktigt medvetna om att det kan börja brinna hos dem. Sådant här händer ju andra, inte en själv, säger Fredrik Eriksson.

Temat för årets brandskyddsvecka är ”stäng dörren - röken dödar”.

- Det är mycket det som det handlar om. Dels att det är röken som är det farliga och dels att man för att upptäcka farlig rök så krävs det en brandvarnare. Det är alldeles för få som har en fungerande brandvarnare hemma, säger brandingenjören Fredrik Eriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".