Rusning efter vaccin överdriven

Det har nästintill blivit rusning för att få vaccin mot fästingöverförd hjärninflammation, eller TBE som det också kallas. Men i dagsläget tycks västmanlänningarna egentligen inte alls behöva brådska.

- Vi har en gynnsam situation här i Västmanland för att vårt område utgör inte riskområde, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare i Västerås till P4 Västmanland.

Enligt Jan Smedjegård finns inget område i Västmanland som klassas som riskabelt. För den som planerar att hålla sig inom länets gränser finns således ingen direkt anledning till att vaccinera sig.

- Men däremot om man exempelvis hyr stuga eller tillbringar tid i båt i Stockholms skärgård, eller ska åka till Åland som också utgör riskområde, menar Jan Smedjegård.

När det gäller all den information som sprids och även den riskvärdering som görs av olika landsområden, uppmanar Jan Smedjegård till realism. Men ser vistelse i riskområde som en självklar anledning till vaccinering.

- Det som har hänt under de senaste åren är faktiskt att vi har fått fall även i västra Sverige. Och vi har ju utifrån det funderat på om den här gränsen för Västmanland kommer att stå sig. Kommer fästingarna att innehålla TBE, alltså vara smittade av TBE-virus, även längre åt väster? frågar sig smittskyddsläkare Jan Smedjegård.

Han tror det är mycket möjligt att det kan komma att bli så.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista