Hårdare regler för husse och matte

Från den första maj skärps reglerna för hur hundar och katter ska tas om hand för att må bra. De nya reglerna kan nog göra att folk oftare törs anmäla om djur far illa, menar Annelie Collander som är miljöskyddsinspektör och tar hand om djurtillsynen inom Västerås stad.

– Vi är positiva till detta och vi har väntat på att de här nya bestämmelserna skulle komma för att vi ska kunna få mer stöd när det gäller tillsyn och skötsel, säger Annelie Collander.

Jordbruksverket inför den första maj nya bestämmelser för landets hund- och kattägare. En vuxen hund ska till exempel rastas var sjätte timme enligt de nya reglerna. I de bestämmelser som gällt hittills har det mest bara funnits anvisningar om hur stora boxar och rastgårdar ska vara och inte några närmare föreskrifter om själva skötseln.

De nya reglerna sätter en lägsta nivå på vad som måste vara uppfyllt för att djuret ska må bra. Eva Östlund driver ett hunddagis i Västerås. Hon tror också att de nya reglerna kan ge bättre riktlinjer för de djurägare som inte är så insatta i hur deras djur ska skötas och att folk vågar anmäla om djur far illa.

– Jag tror egentligen att gemene man är jättenoga med sina husdjur men några stycken tror att hundarna och katterna inte lider av att de blir lämnade ensamma, säger hon och fortsätter:

– De kanske får lite mer förståelse att det här är viktigt, sedan finns det ju folk som inte bryr sig i alla fall. Men jag tror att det är just den här möjligheten att anmäla som blir viktig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista