Sala

Mer pengar till musiklivet

Kultur- och fritidsnämnden i Sala klubbade i veckan igenom ett beslut som innebär att kommunen deltar i länsprojektet ”Ett Kulturliv för alla”.

– Ett bra projekt, en intelligent konstruktion att vi i kommunen och Västmanlandsmusiken satsar lika mycket var, det säger Per Sörbom, ordförande i Kultur- och fritidnämnen i Sala.

Att Sala deltar betyder ett extra kommunalt anslag på på 50 000 kr inom musikområdet. Västmanlandsmusiken som driver projektet skjuter till lika mycket.

– Med gynnsamma momseffekter kan man faktiskt säga att det blir 125 000 kr totalt, säger Per Sörbom. Detta var ett lätt beslut för en enig Kultur- och fritidsnämnd. Men tro för den skull inte att Sala är en fattig kommun när det gäller musik, i alla fall inte om man får tro Pär Sörbom.

– Sala är en väldigt aktiv musikstad, säger Per Sörbom och räknar upp körer, blåsorkestrar, jazzensamblar och rock- och popband.

– Vi vill uppmuntra den här vidare musikalioska utvecklingen i stan, fortsätter han.

Sala var inte den första kommunen projektet ”Ett Kulturliv för alla” hade i åtanke, för ursprungligen var Västmanlandsmusikens syfte att öka aktiviteterna inom musikområdet i kommuner med lågt utbud av lokal musik. Man kunde med samarbetet också göra produktionstekniska vinster. Norbergs, Kungsörs, Surahammars, Hallstahammars, Skinnskattebergs och Köpings kommuner redan är med. Sala är nykomlingen.

Västmanlandsmusiken består av Länsmusiken, Västerås Sinfonietta och Västerås Konserthus. Huvudman för verksamheten är Västerås stad och Landstinget Västmanland. Bidragen inom projektet ”ett Kulturliv för alla” är pengar organisationen fått från svenska staten. Sala kommun har skapat ett musikråd. Rådet får sedan ge ut pengar till de olika ensamblerna. Dessutom kommer ytterligare en större kommunal musiksatsning i höst. Ett kulturkvarter håller på att byggas upp i Sala, Kulturkvarteret Täljstenen. Där kommer Kultur- och fritidsförvaltningen i höst börja inreda en msukstudio för ungdomar.

– Vi gör det här för att vi är glada för den entusiasm för musiken som finns särskilt bland ungdom i Sala, säger nämnordföranden Per Sörbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".