Hästägare föredrar närproducerat

Större regionala skillnader och mer närproducerat inom hästnäringen, det är ett par överraskningar för Lars-Gösta Nauclér som nu är klar med en sammanställning av hästbranchen i Västmanland.

Lars-Gösta Nauclér är konsulten som Länsstyrelsen, Landstinget och LRF anlitat för att kartlägga hästföretagen. Nauclér har själv gård och äger flera hästar.

- Jag trodde att jag hade en rätt bra bild på det här, men det visade sig att jag hade en rätt dålig bild, säger Nauclér, som annars är en auktoritet på området.

- Jag blev mycket överraskad att vi har så pass klara regionala uppdelningar, fortsätter han. Ur rapporten ser vi att stora delar av Västmanlands inland är ganska tomt på hästar, men där det finns flockas allt fler.

Ridhästarna hittar vi, grovt generaliserat, nere i Västerås och i Strömsholm. Islandshästarna hittar vi i norra länsdelarna, så som Norberg och Skinnskatteberg. Travhästarna koncentreras runt Sala. Han slogs också av att hästföretagarna är oerhört lojala mot det lokala alternativet, säger Nauclér.

- Kan de på något sätt köpa det de behöver från en lokal handel, en lokal ridsportbutik eller foderleverantör så gör de det.

Nauclér kan också berätta att cirka 1 000 heltidstjänster går åt inom hästbranschen i Västmanland.

- Lägg till en nolla och du får antalet hästar. Det är en beprövad formel. 10 000 hästar är ganska normalt för ett län. Nauclér har själv en hästgård i Lilleröd någon mil norr om Västerås och kan branschen.

- Vi föder inte upp hästar här utan importerar. Även stallbyggander och inredningar köper vi utifrån. Det vi i Västmanland nettoexporterar är kunskap, och det har att göra med Strömsholm, säger Nauclér.

Undersökningen bottnar i det nya landsbyggdsprogrammet och dess ekonomiska stöd.

- I Västmanland prioriterar man på landsbygdens sida även hästnäringen, säger han. Länsstyrelsen behöver veta vad för slags hästföretag det finns på den vätmanländska landsbygden. Det har Lars-Gösta Nauclér sett till att de vet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".