västerås

Cykelstaden Västerås vill satsa mer på cyklister

Fler cykelställ, bättre vägvisning och särskilda ”cykelfartsgator”. Det är några av de många åtgärder som finns med i förslaget till cykelstrategi för Västerås år 2008-2011, ett förslag som kommunens tekniska nämnd ska ta ställning till i maj.

Ytterligare en åtgärd som föreslås är flera nya cykelleder från Västerås ut till Dingtuna, Tortuna, Tillberga och eventuellt till Tidö-Lindö.

Gustav Rörström, boende i Dingtuna, tycker att det låter bra.

- Alldeles utmärkt, min sambo hon jobbar ju på Bäckby så hon brukar cykla, säger han.

De nya cykellederna är en del i förslaget till cykelstrategi för Västerås fram till 2011, som kommunen tagit fram. Men ännu så länge är det bara ett förslag, politikerna i tekniska nämnden ska besluta i frågan i maj.

Andra delar i förslaget är bättre vägvisning på cykelstråken i Västerås, kampanjer för att få fler att cykla, fler cyklar för uthyrning hos Västerås Stad, fler sådana luftpumpar som idag finns på Pilgatan. Ett förslag är också att inleda ett försök med så kallade ”cykelfartsgator”.

Vägverket har gett Västerås, Örebro, Linköping och Malmö tillstånd att testa att ha vissa gator där bilar får åka men där hastighetsbegränsningen är 20 kilometer i timmen och där cyklisterna har företräde.

Ett annat förslag i den strategiska planen är fler cykelställ, och när det gäller cykelparkeringen vid Västerås Centralstation vill tjänstemännen bakom planen ha snabba åtgärder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista