Kallur - bidragande orsak till ökat friidrottsintresse?
Köping

"Stort friidrottsintresse kräver upprustad idrottsplats"

Nu finns stora planer på att rusta upp idrottsarenan Köpings IP. Kultur- och fritidsnämnden vill satsa cirka 9 miljoner kronor de närmaste åren på olika förbättringar. Orsaken till att nämnden vill göra satsningen är det stora intresset just nu bland barn och ungdomar för friidrott.

I Köping har man märkt av en kraftig tillströmning av friidrottare de senaste åren. Det finns idag ett hundratal aktiva, och den största delen, 65 procent, är flickor. Men det finns också fler anledningar till att satsa på friidrott, säger Christina Axelsson som är kultur- och fritidschef i Köping:

- Friidrotten är inte så kostnadskrävande som många andra idrotter. Det är en global sport och man bidrar också till integrationen, säger Christina Axelsson.

- Det är väldigt viktigt att barn med olika kulturell bakgrund får träffas inom friidrotten, säger hon.

För att möta det stora intresset för friidrott vill kultur- och fritidsnämnden nu alltså satsa rejält på att rusta upp Köpings IP. I en första etapp, redan till hösten, vill nämnden satsa över 5 miljoner kronor på att anlägga nya löparbanor. Det handlar om så kallade allvädersbanor, som ger en mer tålig beläggning och på sikt ska minska kommunens kostnader för skötsel och underhåll av banorna.

Senare vill man också bland annat rusta upp paviljongen, ståplatsläktaren, bygga en ny entré och asfaltera runt omkring. Det beräknas kosta ytterligare drygt 3 miljoner kronor.

Förutom pengar från kommunens kassa hoppas hon också på bidrag från Västmanlands idrottsförbund till friidrottssatsningen.

Under tisdagen ska kommunstyrelsens arbetsutskott i Köping, vid sitt sammanträde, ta ställning till förslaget. Christina Axelsson säger att det är mycket stora önskemål som kultur- och fritidsnämnden framför, men hon är ändå ganska optimistisk när det gäller att få ihop de pengar som behövs och hon tror att satsningen blir av:

- Det är min förhoppning i alla fall, säger Christina Axelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".