Västerås stadshus sett från Vasaparken.
Västerås

Västerås stadshus får ny entré med utökad service

Efter lång väntan ska stadshuset i Västerås få en ny entré.

Redan år 2006 startade diskussionerna om att bygga om entrén för att öka säkerheten för de som jobbar i stadshuset.

För ett år sedan beslutade kommunstyrelsen att få igång arbetet med en ny besöksentré och till årskiftet ska det äntligen vara klart.

– Vi vill ju bygga en miljö som är mera välkommanande än den vi har idag, säger projektledaren Anethe Hesselgren till P4 Västmanland.

Ökad säkerhet men också tillgänglighet

Från början ville man bygga om entrén för att förbättra säkerheten för de som arbetar i stadshuset, men samtidigt vill Västerås stad bibehålla öppenheten gentemot kommuninvånarna och förbättra servicen.

Därför ska man efter ombyggnationen få viss rådgivning och enklare handläggning redan vid entrén.

– Det kan handla om hjälp att ansöka om bygglov och fastighetsbildning. Det handlar också om hjälp med att göra ansökningar och rådgivning i samband med det, säger Anethe Hesselgren.

– Kan vi inte hjälpa direkt så ska vi på ett bra sätt kunna hänvisa vidare till de handläggare som kan hjälpa till, säger Anethe Hesselgren till P4 Västmanland.

Tanken är också att entrén vid Fiskartorget även ha rum för möten, plats för utställningar samt datorer och skivare till besökare.

Inspiration från andra städer

Gävle, Örebro och Botkyrka är tre av de städer där det redan idag finns den här typen av utökad stadshusservice, och därifrån har man hämtat inspiration och idéer till Västerås.

– De som har haft den här typen verksamhet en längre period har ju naturligtvis erfarenhet av vad som har varit lyckat och vad som har varit mindre lyckat, konstaterar Anethe Hesselgren.

Frågan är då om man i de städerna är nöjd med sådana ”medborgarkontor”?

– Ja. Vi har ju träffat de som arbetar i den här verksamheten och man uppfattar att man tillför en hel del till den verksamhet som redan finns i kommunen, genom att tillgängliggöra det på ett annat sätt, säger Anethe Hesselgren, projektledare vid Västerås stad till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista