Västerås

Städjobb kan komma att räddas

Nu har det väckts nytt hopp för de 58 städerskor hos företaget Förenade service i Västerås som varslats om uppsägning. Förenade service städar på enterpenad åt Västerås stad och i slutet av november meddelade företaget att man att lägger ner.

Men nu verkar företaget ha ändrat sig, och vill se om det trots allt går att fortsätta. Och det känns bra, säger Britt-Marie D’Errico, vice ordförande i Kommunal sektion 3:

- Utifrån de uppgifter vi får och tycker oss tyda så verkar det nu som att de flesta blir kvar. De hade ju några timanställda som eventuellt kanske inte får arbeta vidare men i det stora hela så låter det som att de inte tänker göra så stora ingrepp utan försöker att få det här på fötter. Det är det vikitgaste för dem, säger Britt-Marie D’Errico, från Kommunal sektion 3.

Förenade Service är ett av de tre företag som tog över städningen från Västerås Stad när kommunen lade ut städningen på entreprenad år 2006. I november förra året lämnade företaget plötsligt beskedet att man tänker lägga ner verksamheten i Västerås och drar sig ur entrepanaden eftersom man att inte klarar av att sköta städningen till det pris man har idag. Men det är något som Västerås stad inte gått med på.

De 56 varslade städerskorna har sedan november fått leva i ovisshet, men nu har Förenade Service alltså sagt sig vara villig att se över hur man kan fortsätta verksamheten i Västerås. Det kommer enligt Britt-Marie D’Errico, betyda att de flesta kommer att kunna behålla jobbet, men är det för tidigt att ropa hej:

- Jag tror nog att det kommer att bli positivt. Det är ju vad vi hoppas nu efter den här långa väntan, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".