Västerås

Dålig arbetsmiljö kan ge företag dryga böter

Ett företag i Västerås som utför svetsarbeten hotas nu av höga böter för dålig arbetsmiljö. Enligt Arbetsmiljöverket finns flera allvarliga brister.

Det var i januari i år som Arbetsmiljöverket inspekterade företaget och man upptäckte då flera brister i arbetsmiljön.

Bland annat utsätts personalen för luftföroreningar från svetsrök. Svetsrök innehåller ämnen som innebär ökad risk för ohälsa, enligt Arbetsmiljöverket.

På Västeråsföretaget utfördes svetsarbete samtidigt av cirka tio anställda, utan att luftföroreningar från svetsröken fördes bort. Detta trots att det finns ventilationsanordningar och utsug i lokalen.

De anställda på företaget exponeras också för skadlig optisk strålning från ljusbågen från svetspunkterna, enligt Arbetsmiljöverket.

Flera anställda utför svetsarbete samtidigt och arbetar nära varandra med bara några meter mellan svetsutrustningarna.

Arbetsplatserna är inte avgränsade med väggar eller skärmar, för att förhindra att optisk strålning når ögonen på de anställda som utför andra arbetsuppgifter då ögonskydd inte kan användas.

Företaget har redan gjort vissa åtgärder för att förbättra arbetsmiljön, men det räcker inte.

Nu kräver Arbetsmiljöverket att företaget tar kritiken på allvar och åtgärdar bristerna, annars måste företaget betala 300 000 kronor i böter och förbjuds efter den sista augusti i år att utföra svetsarbeten i företagets lokal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".