fagersta

Slutåkt i Högbyn

Nu är det slut på skidåkningen i Högbyn utanför Fagersta. Efter flera tuffa år med milda vintrar väljer ägaren att stänga skidbacken för gott. Förhoppningen var att hitta en ny ägare till skidbacken, men efter två varma vintrar har det varit svårt.

- Det har kostat alldeles för mycket och vi har haft alledeles för svaga vintrar. Det är inte realistiskt att pumpa in mer pengar i den delen, säger Peter Vinje på anläggningen.

- Däremot växer den andra delen, med aktivitet och äventyr. Sedan har vi restaurangen och vi tror att den har goda förutsättningar att expandera, säger Peter Vinje.

Avvecklingen av skidanläggningen kommer att gå väldigt långsamt, och det finns fortfarande en förhoppning om att hitta en intresserad köpare. Fagersta kommun var intresserade, men har backat ur affären.

Kommunalrådet Stig Henriksson förklarar varför.

- Enkelt uttryckt så är ju inte drivandet av skidbacken en kommunal kärnverksamhet precis. Men eftersom det har betydelse för aktiviteterna på orten så ville vi titta på det. Men vi ser inte att vi kan göra det bättre än den nuvarande ägaren, säger Stig Henriksson, som tror att kommunen kommer att förlora pengar på att driva den.

- För 15 år sedan var det en kommunal stiftelse som drev Högbyn. Trots att vintrarna på den tiden var bra mycket kallare så pumpade vi regelmässigt in 2-3 miljoner kronor i underskottsbidrag varje år. Det känns inte som en affär man vill ge sig in i igen, avslutar Stig Henriksson.

Peter Vinje, som är har ansvarig för administrationen på anläggningen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".