Västerås

Förvaltning effektiviserar för att kunna tävla i upphandlingar

För att kunna vinna upphandlingar ska Västerås stad nu se över hur man kan minska kostnaderna inom den tekniska förvaltningen med hela 40 procent.

Samtidigt som Västerås stad har beslutat att konkurrensutsätta stora delar av den tekniska verksamheten ska man nu se över hur och om man kan effektiveisera den egna tekniska verksamheten.

För att kommunen bättre ska kunna konkurrera med privata entrepenörer ska tjänstemännen se hur man kan minska kostnaderna inom förvaltningen med 40 procent.

Men om det verkligen går att minska kostnaderna så mycket kan inte Monica Björk, direktör på teknik- och idrottsförvaltningen, svara på idag:

– Det är för tidigt att säga just nu, konstaterar Monica Björk.

På frågan om 40-procentiga konstnadsminskingar kan innebära personalminskningar, eller om kan man effektivera på andra sätt, svarar hon så här:

– Alltså, vi tittar på olika alternativ. Än så länge är vi i en fas där vi håller på att utreda och sedan ska vi presentera utredningens status på styrelsemötet i april.

– Sedan tror jag att vi troligen få fördjupade uppdrag som vi ska genomföra innan vi vet hur det kommer att se ut, säger Monica Björk till P4 Västmanland.

Den tekniska verksamheten i Västerås stad är numera organiserad enligt en beställar- och utförarmodell som sedan länge funnits inom t ex äldreomsorgen.

Tekniska nämnden beställer sophämtning, skötelsel av gator, parker och trafikanläggingar m.m.

I framtiden kan både privata företag eller kommunen som få uppdrag.

Från kommunens sida är det teknik- och idrottsförvaltningen som ska konkurrera om uppdragen.

Nu ska man alltså se över organisationen och undersöka om - och hur - det går att minska kostnaderna för att ha större chans vinna kommande upphandlingar.

– Vi behöver utreda vad vi kan se på i arbetssätt och nedlagda timmar när vi lägger anbud. Vi behöver tänka på ett annat sätt; ungefär som våra kollegor eller konkurrenter på marknaden gör.

– Om vi förlorar upphandlingar så får det konsekvenser, men fördelen är ju också att våra medarbetare blir erbjudna verksamhetsövergång, säger Monica Björk, direktör på teknik- och idrottsförvaltningen i Västerså stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".