arboga

Fjärrvärmeverket går helt och hållet över till biobränsle

Under 2008 slutar Arboga Energi helt med att använda fossila bränslen i fjärrvärmeverket. Företaget har successivt ökat användningen av förnyelsbara energikällor i fjärrvärmeverket och idag använder man 5 procent olja. Men snart är det slut med olja helt och hållet.

- Vi kommer att använda 100 procent biobränsle och minskar då helt och hållet de fossila koldioxidutsläppena. Vi uppfyller då med råge de klimatmål man pratar om och det är vi väldigt stolta över, säger Bernt Mellgren, vd på Arboga Energi.

Biobränsle spar pengar och är bättre för miljön. Arboga Energi har under de senaste åren satsat mer och mer på förnyelsebara energikällor i sin fjärrvärmeproduktion. Bara mellan åren 2006 och 2007 minskade man oljeanvändningen med 5 procent .

Idag produceras 95 procent av fjärrvärmen med hjälp av förnyelsebara energikällor och 5 procent med olja. Och under det här året ska man strunta i olja helt och hållet. Tack vare det kommer Arboga Energi att spara 5 miljoner kronor om året. Då slipper man nämligen att köpa dyra utsäppsrätter.

- Och det gynnar dels de 4 000 hushåll som är anslutna till fjärrvärmen och dels andra Arbogabor, säger Bernt Mellgren.

- Vi hoppas ju naturligtvis att inte behöva höja priserna framöver. Det är ju en klar fördel, en kostnadsreduktion för vår produktion. Och vi har väl haft biobränsle sedan 1985, så räknar man för varje år hur mycket mindre fossil koldioxid vi har släppt ut så är det ju enorma mängder som har förbättrat luftkvalitén framför allt då i Arboga, säger Bernt Mellgren, vd på Arboga Energi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".