västerås

Robotlaboratorium till Teknikbyn

Ett robotlaboratorium har nyligen öppnat i Teknikbyn i Västerås. Där ska företag både kunna visa och testa sina produkter. Bakom satsningen står projektet Robotdalen som arbetar med att få fram nya företag och produkter inom robotik och automation.

- Vi ska visa att robotik går att använda för företag som inte använder det i dag och vi ska också ha en miljö som är stimulerande för ungdomar så att de söker sig till den här branschen. Och det ska också bli en inspirationskälla för nya idéer, säger Ove Albertsson, tillförordnad processledare i Robotdalen.

Han berättar att företag kommer att göra utställningar med sina produkter i lokalerna. Och att företag kommer att kunna göra experiment för att se hur man kan använda robotar. Detta kan även locka skolelever till robotlaboratoriet, tror Ove Albertsson.

Robotdalen som funnits i snart fem år är en regional satsning där stat och näringsliv samarbetar i tre län för att Mälardalsregionen ska bli världsledande inom robotik och automation. Projektet finansieras med hjälp av bidrag från Vinnova, Verket för innovationssystem. Och med hjälp av EU-bidrag kan man nu satsa ännu mera på att hjälpa små och medelstora företag inom robotik.

Den senaste satsningen i raden är robotlaboratoriet i Västerås. Och inom de närmaste åren är flera nya jobb på gång inom branschen och i länet eftersom efterfrågan på kvalificerad arbetskraft är stor, menar Ove Albertsson

- Vårt långsiktiga mål är att vi på tio års sikt ska ha skapat 1 000 nya jobb i regionen. Det kan innebära cirka 400 nya anställningar på tio år i Västmanland, men jag tror det är blygsamt, säger Ove Albertsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".