Stig Henriksson (v)
fagersta

Färre arbetslösa men fler får socialbidrag

Lägsta arbetslösheten för mars månad står kommunerna i norra länet för. I Fagersta är 1,7 procent av invånarna öppet arbetslösa. På ett år har antalet personer som saknar ett arbete nästan halverats.

- Jag tror att det är flera faktorer som gör att arbetslösheten minskar, vi har ju en glödande konjunktur i området där stål- och hårdmetallsföretagen går som tåget, säger Stig Henriksson, kommunstyrelseordförande i Fagersta.

Arbetsförmedlingen och kommunen har samtidigt jobbat väldigt aktivt för att försöka hitta sysselsättning till alla som behöver det. Även ungdomsarbetslösheten har halverats på ett år. Det förklarar stig Henriksson med de satsningar regionen gjort långsiktigt inom teknik och naturvetenskap, områden där det idag är lättast att få jobb på hemorten.

Men statistiken är lite motsägelsefull jämfört med verkligheten, tycker Stig Henriksson. För trots att arbetslösheten sjunker så ökar kostnaderna för socialbidrag.

De som fortfarande söker jobb och är långtidsarbetslösa har det tuffare än någonsin att hitta ett arbete, menar han. Just nu finns inga tecken på att konjunkturen är på väg nedåt, men det som bekymrar kommunstyrelseordföranden är att antalet socialbidragstagare ökat den senaste tiden och som i så fall blir fler när tiderna förändras. Därför måste kommunen hålla i plånboken för att vara rustad när trenden vänder.

- Vi försöker ju att ha en så god ekonomi att vi kan möta de behoven utan att skära ner på annat, säger Stig Henriksson. Men det är lite svårt ibland att få förståelse för att man i de goda tiderna samlar i ladorna för att kunna använda när det blir sämre tider.

Han säger också att människor tycker att kommunen har bra ekonomi och att man därför borde kunna satsa på det ena och det andra.

- Det skulle vi kunna göra, men då skulle vi stå som en hamn utan vågbrytare när lågkonjunkturen slår till, enligt Henriksson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista