Landshövding Mats Svegfors

Svegfors i nämnd som ska se över samhällsfara vid vårdstrejk

Det lutar åt att vårdstrejken bryter ut på måndag, men alla varslade strejkåtgärder kan inte inledas direkt. Först måste en nämnd avgöra om vissa delar är samhällsfarliga eller inte. Nämndens ordförande är Västmanlands landshövding, Mats Svegfors.

Enligt regelverket får facket inte ta till anmälda varselåtgärder innan nämnden sagt sitt.

Landstinget Västmanland har tillsammans med landstingen i Halland, Stockholm, Värmland, Östergötland samt Region Skåne, anmält varslade strejkåtgärder som de anser riskerar patienters liv och hälsa.

Strejken bryter ut klockan 12 på måndag. Klockan 14 samma eftermiddag samlas en central nämnd som ska ta ställning till den påstådda samhällsfaran. I nämnden sitter tre ledamöter var för fack och arbetsgivare samt tre oberoende ledamöter som parterna utsett.

- Vi har inte börjat titta på ärendena ännu och jag kan inte säga något innan nämnden samlats, säger Svegfors till P4 Västmanland. Det finns ingen praxis utformad på det här området.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista